Υποβρύχια λεωφόρος
Οι κλιματικές συνθήκες στην Ανταρκτική επηρεάζουν όλο τον πλανήτη
ΛονδίνοΑυστραλοί και Ιάπωνες ωκεανογράφοι κατάφεραν για πρώτη φορά να μετρήσουν την ταχύτητα ενός ρεύματος που κινείται στο βυθό από την Ανταρκτική μέχρι το νότιο Ινδικό Ωκεανό. Εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι μεταφέρει 12-30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο, ροή 40 έως 100 φορές μεγαλύτερη από του Αμαζόνιου.
Το υποβρύχιο ποτάμι αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου ρευμάτων που λειτουργούν σαν ιμάντες μεταφοράς θερμότητας, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλη την υδρόγειο. Οποιαδήποτε διακοπή ή διαταραχή στα ρεύματα αυτά θα επηρέαζε άμεσα το παγκόσμιο κλίμα.
Το μέγεθος και η ταχύτητα του συγκεκριμένου ρεύματος εξηγεί γιατί οι μεταβολές του κλίματος στην Ανταρκτική μπορούν να επηρεάζουν τις κλιματικές συνθήκες ακόμα και στο βόρειο ημισφαίριο, επισημαίνει o δικτυακός τόπους του περιοδικού Nature Geoscience, όπου δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της έρευνας.
Το ρεύμα σχηματίζεται από ψυχρό νερό, πλούσιο σε οξυγόνο, που βυθίζεται στο βόρειο άκρο της Ανταρκτικής, απέναντι από την Αυστραλία, Στη συνέχεια κινείται βόρεια μέχρι τον Ινδικό, σε βάθος άνω των 3.000 μέτρων, αγκαλιάζοντας στην πορεία του το υποθαλάσσιο υψίπεδο των Νήσων Κεργκουέλεν.
Η ύπαρξή του ήταν ήδη γνωστή, η ταχύτητα και η ροή του όμως δεν είχαν μετρηθεί με ακρίβεια. Με επικεφαλής τον Γιασούσι Φουκαμάτσι του Πανεπιστημίου Χοκάιντο στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, οι ερευνητές πόντισαν συσκευές μέτρησης της θερμοκρασίας, της ταχύτητας και της αλατότητας εκεί που πίστευαν ότι βρίσκεται το ρεύμα και τις άφησαν εκεί για δύο χρόνια.
Όταν τις ανέσυραν και ανέλυσαν τα δεδομένα, αντιλήφθηκαν ότι το υποβρύχιο ποτάμι έχει πλάτος 50 χιλιομέτρων και είναι το ταχύτερο ωκεάνιο ρεύμα που έχει ανακαλυφθεί στο Νότιο Ημισφαίριο.
Η κατανόηση της λειτουργίας του ρεύματος ίσως θα βοηθούσε τους επιστήμονες να προβλέψουν την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ανησυχητικές. Στο υποθαλάσσιο υψίπεδο Κεργκουέλεν, από όπου περνά το ρεύμα, καταγράφονται ήδη «ξεκάθαρες ενδείξεις» ότι η αλατότητα του νερού μειώνεται, προφανώς λόγω της επιτάχυνσης στο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου