Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Η εικόνα του εγκλήματος: Προσφυγόπουλο με κρυοπαγήματα στα πόδια

Το μικρό κοριτσάκι αναγκάστηκε να περπατήσει δίχως παπούτσια και ρούχα από τα Σκόπια στη Σερβία σε πολικές συνθήκες

Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί το παιδί του ρακένδυτο, ξυπόλητο, να περπατά χιλιάδες χιλιόμετρα σε έναν κόσμο που του κλείνει τα σύνορα, ενώ το σπίτι του και η ζωή του είναι βομβαρδισμένα στην πατρίδα; Η εικόνα από τα κρυοπαγήματα στο πόδι ενός μικρού κοριτσιού-προσφυγόπουλου, που πέρασε από τα Σκόπια στη Σερβία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, αποτελεί μία απάντηση και ένα ακόμη χαστούκι σε εκείνους που κάνουν πολιτική με τις ζωές και τις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σε περασμένες δεκαετίες, οι παππούδες και οι προπαππούδες των Ελλήνων είχαν ανάλογη μοίρα. Αναγκάστηκαν να καταφύγουν όπου βρήκαν καταφύγιο. Εκεί, ακόμη και δικοί τους άνθρωποι, ομοεθνείς τους, δεν τους υποδέχθηκαν με θέρμη. Κάθε άλλο. Σήμερα, οι λαοί της Μέσης Ανατολής βρίσκονται αντιμέτωποι με ανάλογο δράμα. Πόλεμος, εμφύλιος, ξεριζωμός.

Οι νεώτερες γενιές λησμόνησαν αυτό που ήταν γραμμένο στο DNA τους. Η φρικιαστική φωτογραφία που ακολουθεί, ωστόσο, ξυπνά μνήμες του παρελθόντος. Μνήμες που η ανθρωπότητα, αν ήταν σοφή, δεν θα επέτρεπε να ξαναζήσει. Και όμως συμβαίνει. Συμβαίνει σε παιδιά, σε γυναίκες, σε ανήμπορους ηλικιωμένους. Σε ανθρώπους που έχουν χάσει -κυριολεκτικά- τα πάντα και έχουν κρατήσει ως μοναδικό τους σανίδα σωτηρίας, την ελπίδα.

Πώς όμως να διασωθεί η ελπίδα, όταν ένα παιδί βρίσκεται αντιμέτωπο με φράχτες και τείχη στα σύνορα; Όταν κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να δεχθεί τις σφαίρες ενός φρουρού που θα χάσει την ψυχραιμία του; Όταν αναγκάζεται να διαβεί τεράστιες αποστάσεις με τα πόδια, μέσα σε συνθήκες παγετού και πολικές θερμοκρασίες; Δίχως ρούχα και παπούτσια;

περισσότερα:  http://www.protothema.gr/world/article/645405/i-eikona-tou-eglimatos-prosfugopoulo-me-kruopagimata-sta-podia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου