Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αποθήκευση αρχείων σε γυαλί


Ένα μέσο αποθήκευσης βασισμένο σε γυαλί ανέπτυξε η  Hitachi, το οποίο διαθέτει αυξημένη αντοχή στην ζέστη αλλά και στο νερό και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορεί να διατηρεί τα δεδομένα μας άθικτα για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια!
Επάνω σε μια μέθοδο για χάραγμα ψηφιακών δεδομένων με laser σε σκληρό γυαλί χαλαζία, πειραματιζόταν το ερευνητικό εργαστήριο της εταιρείας  με πυκνότητα μάλιστα που ξεπερνά κατά πολύ αυτή των CD. Τα δεδομένα χαράσσονται σε τέσσερα διαφορετικά στρώματα στο γυαλί χρησιμοποιώντας διαφορετικά σημεία εστίασης και μπορούν να διαβαστούν με μικροσκόπιο.

Σκοπός τους ήταν η αναζήτηση μιας μεθόδου για αποθήκευση δεδομένων που μπορεί να αντέξει ακόμα και χιλιάδες χρόνια. «Ο όγκος των δεδομένων που δημιουργείται κάθε μέρα είναι εντυπωσιακός, αλλά από την άποψη της διατήρησης του για τις επόμενες γενιές δεν έχουμε βελτιωθεί καθόλου από την εποχή που χαράσσαμε επιγραφές στις πέτρες» δήλωσε ο ερευνητής Kazuyoshi Torri. «Η πιθανότητα απώλειας δεδομένων στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί, αφού η διάρκεια ζωής των CD και των σκληρών δίσκων περιορίζεται σε μερικές δεκαετίες, έναν αιώνα το πολύ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου