Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Τι είναι ένας ιός;

Ένας ιός είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αναπαράγει τον εαυτό του. Εξαπλώνεται δημιουργώντας αντίγραφα του εαυτού του σε έναν υπολογιστή ή εισάγοντας κώδικα υπολογιστή σε αρχεία προγραμμάτων ή του λειτουργικού συστήματος. Οι ιοί δεν καταστρέφουν πάντα αρχεία σε υπολογιστές, αλλά συνήθως επηρεάζουν τις επιδόσεις και τη σταθερότητα ενός υπολογιστή. Για να μολύνει ένας ιός έναν υπολογιστή ή για να εξαπλωθεί, συνήθως πρέπει να εκτελέσετε κάποια ενέργεια, όπως να ανοίξετε ένα μολυσμένο συνημμένο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Είναι όλοι οι ιοί επιβλαβείς;

Ναι, σε διαφορετικούς βαθμούς. Η βλάβη που προκαλεί ένας ιός κυμαίνεται από την επιβράδυνση της λειτουργίας του υπολογιστή σας μέχρι των απώλεια πληροφοριών και προγραμμάτων. Στη χειρότερη περίπτωση, οι ιοί διαγράφουν ή τροποποιούν πληροφορίες και προγράμματα στον υπολογιστή σας. Ορισμένοι ιοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλουν εμπιστευτικές πληροφορίες σε μηνύματα όταν εξαπλώνονται. Ακόμη και όταν ένας ιός δεν καταστρέφει άμεσα πληροφορίες, η διαδικασία της αναπαραγωγής του μπορεί να επιβραδύνει τον υπολογιστή σας και τη σύνδεσή σας στο Internet.

Τι είναι ένας ιός τύπου worm;

Ένας ιός τύπου worm είναι κώδικας υπολογιστή ο οποίο εξαπλώνεται χωρίς αλληλεπίδραση με το χρήστη. Οι περισσότεροι ιοί τύπου worm ξεκινούν ως συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία μολύνουν έναν υπολογιστή όταν ανοίγουν. Ο ιός τύπου worm ανιχνεύει τον μολυσμένο υπολογιστή για αρχεία, όπως βιβλία διευθύνσεων ή προσωρινές ιστοσελίδες που περιέχουν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ένας ιός τύπους worm χρησιμοποιεί τις διευθύνσεις για την αποστολή μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συχνά μιμείται (η πλαστογραφεί) τις διευθύνσεις "Από" σε επόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έτσι, ώστε αυτά τα μολυσμένα μηνύματα να εμφανίζονται σαν να προέρχονται από κάποιον που γνωρίζετε. Οι ιοί τύπου worm, στη συνέχεια, εξαπλώνονται αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω δικτύων ή εκμεταλλευόμενοι ευπάθειες του λειτουργικού συστήματος, συχνά κατακλύζοντας τα συστήματα πριν να γίνει αντιληπτή η αιτία. Οι ιοί τύπου worm δεν είναι πάντα καταστροφικοί για τους υπολογιστές, αλλά συνήθως προκαλούν προβλήματα στις επιδόσεις και τη σταθερότητα των υπολογιστών και των συστημάτων.

Τι είναι ένας δούρειος ίππος;


Ένας δούρειος ίππος είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας το οποίο κρύβεται στο εσωτερικό άλλων προγραμμάτων. Εισάγεται σε έναν υπολογιστή κρυμμένο στο εσωτερικό ενός νόμιμου προγράμματος, όπως μια προφύλαξη οθόνης. Στη συνέχεια, εισάγει κώδικα στο λειτουργικό σύστημα, ο οποίος επιτρέπει σε έναν εισβολέα να αποκτήσει πρόσβαση στον μολυσμένο υπολογιστή. Οι δούρειοι ίπποι συνήθως δεν εξαπλώνονται μόνοι τους. Εξαπλώνονται μέσω ιών, ιών τύπου worm ή λογισμικού που λαμβάνεται.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν ο υπολογιστής μου έχει ιό;


Εάν η απάντησή σας είναι "ναι" σε κάποιες από τις παρακάτω ερωτήσεις, ο υπολογιστής σας ενδέχεται να έχει μολυνθεί από ιό.

Είναι η λειτουργία του υπολογιστή σας πολύ αργή; Ένα κοινό σύμπτωμα για τους ιούς είναι η σημαντικά πιο αργή από το κανονικό λειτουργία του υπολογιστή. Ωστόσο, για τη χαμηλή ταχύτητα ενδέχεται να υπάρχουν άλλα αίτια, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης ανασυγκρότησης του σκληρού δίσκου, της απαίτησης του υπολογιστή για περισσότερη μνήμη (RAM) ή της ύπαρξης λογισμικού υποκλοπής spyware ή λογισμικού ανεπιθύμητων διαφημίσεων (adware). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λογισμικό υποκλοπής spyware, ανατρέξτε στο θέμα Πώς θα καταλάβετε εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από λογισμικό υποκλοπής spyware.

Λαμβάνετε μη αναμενόμενα μηνύματα ή κάποια προγράμματα ανοίγουν αυτόματα; Ορισμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα Windows ή σε κάποια προγράμματά σας. Στα αποτελέσματα αυτής της βλάβης ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται η απροσδόκητη εμφάνιση μηνυμάτων, το αυτόματο άνοιγμα ή κλείσιμο προγραμμάτων ή ο ξαφνικός τερματισμός λειτουργίας των Windows.

Λειτουργεί για υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα το μόντεμ ή ο σκληρός σας δίσκος; Ένας ιός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λειτουργεί αποστέλλοντας πολλά αντίγραφα του εαυτού του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μια ένδειξη ότι συμβαίνει αυτό είναι ότι η φωτεινή ένδειξη δραστηριότητας στο μόντεμ ευρείας ζώνης ή στο εξωτερικό μόντεμ είναι συνεχώς αναμμένη, μια άλλη ένδειξη είναι η συνεχής λειτουργία του σκληρού δίσκου του υπολογιστή σας. Αυτά δεν είναι πάντοτε συμπτώματα ενός ιού υπολογιστή, αλλά όταν συνδυάζονται με άλλα προβλήματα μπορεί να υποδεικνύουν μόλυνση από ιό.

Για να πραγματοποιήσετε έλεγχο για ιούς, ανιχνεύστε τον υπολογιστή σας με ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Νέοι ιοί εμφανίζονται καθημερινά, συνεπώς, είναι σημαντικό να διατηρείτε ενημερωμένο το πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του υπολογιστή σας, μεταβείτε στη σελίδα Security at Home (διαθέσιμη στα Αγγλικά), στην τοποθεσία Web της Microsoft. Για να μάθετε πώς να καταργήσετε κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή σας, μεταβείτε στη σελίδα Web Εργαλείο αφαίρεσης λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας της Microsoft.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου