Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Απερίσκεπτοι οι Έλληνες στο σεξ!


Ανοχύρωτοι αποδεικνύονται οι Έλληνες απέναντι στον ιό HIV και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εν έτει 2010, τα νέα κρούσματα AIDS, αλλά και η σύφιλη, «επελαύνουν» με αμείωτο ρυθμό στον πληθυσμό, επιμηκύνοντας επικίνδυνα τον κατάλογο με τους ασθενείς στη χώρα μας.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αντιμετώπιση της ασθένειας (1η Δεκεμβρίου), αυξημένα για δεύτερο συνεχές έτος είναι τα νέα περιστατικά της λοίμωξης HIV. Κατά τους ειδικούς, πρόκειται για μία εξέλιξη δυστυχώς αναμενόμενη, δεδομένου ότι την τελευταία πενταετία έχει ατονήσει σημαντικά η ενημερωτική εκστρατεία για την ασθένεια, με αποτέλεσμα να υποτιμάται ή και να αγνοείται η λοίμωξη και οι συνέπειές της.
Το 2010 γεννήθηκαν και οροθετικά μωρά

Το 2010 οι νέοι ασθενείς θα υπερβούν τους 610. Άλλοι 600 άνθρωποι προστέθηκαν στην επίσημη λίστα με τους περίπου 10.450 οροθετικούς ασθενείς που διατηρεί η χώρα μας, το έτος 2009. Ωστόσο, επί σειρά ετών, σχεδόν όλη τη δεκαετία έως και το 2008, τα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 450 κατ' έτος.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά έτη, γεννήθηκαν στην Ελλάδα δύο οροθετικά μωρά -συνολικά οι ανήλικοι οροθετικοί ασθενείς σε όλη τη χώρα είναι 82. «Είναι αυτονόητο πως στο προγεννητικό τεστ οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV. Φαίνεται όμως ότι ορισμένοι γυναικολόγοι το παραβλέπουν, γι' αυτό και σχεδιάζουμε εκστρατεία ενημέρωσης και για τους συναδέρφους μας» ανέφερε κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Θέμα-«ταμπού» το AIDS

Από τους περίπου 10.450 ασθενείς με AIDS που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, περίπου οι μισοί λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο, για όλους τους ασθενείς το ζήτημα αυτό, δηλαδή της νόσου και της θεραπείας, παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

«Δυστυχώς, το AIDS παραμένει θέμα ταμπού, με τους πολίτες να μην το συζητούν, αλλά και με τους ασθενείς να προσπαθούν να το ξεχάσουν» είπε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, κ. Μάριος Λαζανάς. Όπως ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά, οι οροθετικοί δεν προμηθεύονται τη φαρμακευτική τους αγωγή από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, ώστε να μην στιγματίζονται.

Στο πλαίσιο απενεχοποίησης της νόσου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης της νόσου συμμετείχε στη συγγραφή και έκδοση ενός βιβλίου, με τίτλο «Η ζωή μου στο κόκκινο. Ζώντας με AIDS», που φιλοξενεί μαρτυρίες ασθενών, οι οποίοι περιγράφουν τη ζωή τους, αλλά και γιατρών, ψυχολόγων και συγγενών των ασθενών, που συζητούν τις εμπειρίες τους. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν σε οροθετικούς ασθενείς που είναι οικονομικοί μετανάστες.


«Θεριεύει» η σύφιλη

Τα αφροδίσια νοσήματα βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης, απειλώντας τη δημόσια υγεία. Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο καθηγητής Δερματολογίας και διευθυντής του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», κ. Ανδρέας Κατσάμπας, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων του νοσοκομείου, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα επανακάμπτουν δυναμικά στον ελληνικό πληθυσμό, έπειτα από δεκαετίες ύφεσης.

Έτσι, τα λεγόμενα παραδοσιακά αφροδίσια νοσήματα, όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια, γίνονται εκ νέου αντικείμενο ιατρικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα παρατηρείται έξαρση των ιογενών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο έρπης, τα κονδυλώματα, οι ηπατίτιδες.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο καθηγητής για τη σύφιλη είναι χαρακτηριστικά: το 1980 στην Ελλάδα ήταν καταγεγραμμένα 400 κρούσματα σύφιλης. Μία δεκαετία αργότερα, το 1990, ο αριθμός των περιστατικών μειώθηκε εντυπωσιακά με μόλις δύο κρούσματα. Το 2000 καταγράφηκαν 70 νέα κρούσματα σύφιλης και το 2010 ο αριθμός τους έχει επταπλασιαστεί! Πλέον, οι ασθενείς με σύφιλη ανέρχονται στους 500 στη χώρα μας.

Ο ειδικός αποδίδει την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων χωρίς μέτρα προφύλαξης, τον εφησυχασμό και τον «εθισμό» στην ασθένεια του AIDS, αλλά και -κυρίως- στη μεγάλη μολυσματική «δεξαμενή» που υπάρχει πλέον στη χώρα μας και την οποία συντηρούν οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες όπου ενδημούν τα σεξουαλικά νοσήματα, όπως π.χ. οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

http://www.protothema.gr/health-and-life/article/?aid=92184

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου