Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ράβε…ξήλωνε !!! με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και στα αγροτεμάχια.





Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, αντικαθιστά το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, καθώς και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Ο νέος φόρος ακινήτων, θα είναι ένας συνδυασμός των προτάσεων για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ήδη υπάρχει. Δηλαδή φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο για όλα τα κτίσματα, αλλά και επιβολή ενός συμπληρωματικού φόρου για τους έχοντες σημαντική ακίνητη περιουσία.
Ο νέος φόρος, θα είναι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Ε.Φ.Ι.Α.).

Αρχικά:
Για τα σπίτια ο φόρος θα είναι από 2 ευρώ έως 13 ευρώ ανά τμ και με 12 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή. Παραμένουν οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για βοηθητικούς χώρους θα ισχύει έκπτωση 90% από τον «Ε.Φ.Ι.Α.» που επιβάλλεται στους κύριους χώρους.

Για τα οικόπεδα ο φόρος θα είναι από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, με 25 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται.

Για τα αγροτεμάχια ο φόρος θα είναι από 1 ευρώ ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια, που πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1-3 ανάλογα με την περιοχή. Ο φόρος θα αυξάνεται  10% αν το αγροτεμάχιο αρδεύεται και θα διπλασιάζεται (+100%) αν έχει καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά, καπνά, κλπ). Αντιθέτως θα μειώνεται ως εξής:  αν τελεί υπό απαλλοτρίωση (-25%), αν είναι βοσκότοπος (-50%), αν είναι δασικό (-90%). Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση με βάση την απόσταση από θάλασσα.

Τα αγροτικά κτίσματα απαλλάσσονται πλήρως, γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία , πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια κλπ).

Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους με εισόδημα έως 9.000 ευρώ συν 1.000 για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος. Προβλέπονται επίσης σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα (τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται),καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων.

Κατόπιν:
Θεσπίζεται συμπληρωματικός φόρος σαν τον ΦΑΠ. Θα ξεκινά από περιουσία αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και άνω (αντί 200.000 που ίσχυε έως τώρα). Θα ξεκινά με χαμηλό συντελεστή 0,2% και θα φτάνει έως και 1% για περιουσίες πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Τα εκκαθαριστικά του «Ε.Φ.Ι.Α.» θα αποσταλούν στους φορολογούμενους, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Χαμένοι και κερδισμένοι από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων:
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, σε άλλες περιπτώσεις είναι μειωμένος και σε άλλες αυξημένος.
Στους χαμένους συγκαταλέγονται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων μικρής και μέσης αξίας καθώς δεν επιβαρύνονταν με χαράτσι (επιβαλλόταν μόνο σε ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα) ούτε και με φόρο ακινήτων εφόσον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου δεν ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ. Πλέον κάθε οικόπεδο, θα επιβαρύνεται κάθε χρόνο με το νέο φόρο. Επίσης
στους χαμένους και όσοι έχουν εκτός σχεδίου εκτάσεις, όπως αγροτεμάχια και χωράφια.

Νίκος Δ. Καβουρίνος
- Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά
- Μέλος Δ.Σ. ΕΦΕΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου