Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Γιατί υπάρχει όριο ταχύτητας στους επεξεργαστές CPU;

Γιατί οι επεξεργαστές - cpu υπολογιστών έχουν όριο ταχύτητας; Γιατί πχ δεν μπορούνε να έχουνε απεριόριστη ταχύτητα; Τι συμβαίνει με το overclocking; Δείτε!
Όταν αγοράζετε έναν επεξεργαστή - cpu για τον υπολογιστή σας, υπάρχει μια μέγιστη ταχύτητα που αναγράφεται πάνω στο κύκλωμα.

Για παράδειγμα, ένας επεξεργαστής μπορεί να γράφει ότι έχει ταχύτητα 3GHz (3 γιγάκυκλοι).

Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής μπορεί να δουλέψει χωρίς σφάλματα μέχρι αυτή την ταχύτητα, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή κυμαίνονται σε αποδεκτά όρια.

Υπάρχουν λοιπόν 2 πράγματα που οριοθετούν την ταχύτητα των επεξεργαστών:

1) Η καθυστέρηση στην μετάδοση
2) Η συσσώρευση θερμότητας

Η καθυστέρηση στη μετάδοση προκαλείται από τα ”καλώδια” που συνδέουν τα διάφορα εξαρτήματα του επεξεργαστή. Τα ”καλώδια” αυτά, είναι πολύ μικρές λωρίδες από αλουμίνιο ή χαλκό χαραγμένα πάνω σε πυρίτιο.

*****************************************************

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο laptop, πως;

Δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε ώστε να καταφέρετε να μεγαλώσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο laptop σας, ώστε να διαρκεί περισσότερο!
Οι μπαταρίες στα laptop, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για πολλούς από εμάς. Πολλές φορές δουλεύουμε το laptop με την μπαταρία, αλλά σιγά σιγά πέφτει η απόδοσή της.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να δώσουμε στις μπαταρίες του laptop μας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής; 


Υπολογιστής και υγεία: κολπάκια και τι να προσέχετε!

Δείτε τι κολπάκια μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να αποφύγετε, όσο γίνεται, μελλοντικά προβλήματα υγείας εξαιτίας του υπολογιστή!
Πάνω κάτω όλοι μας λίγο πολύ χρησιμοποιούμε υπολογιστή. Όμως, η έντονη χρήση του υπολογιστή, κρύβει παγίδες για την υγεία μας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά ωραία κολπάκια που θα σας βοηθήσουν προσέξετε την υγεία σας, ενώ χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.


υγεία στον υπολογιστή


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

1) Φροντίστε η οθόνη να είναι σχετικά ψηλά, για την ακρίβεια στο ύψος του κεφαλιού, ώστε να μην αναγκάζεστε να καμπουριάζετε κοιτάζοντάς την.
Έτσι αποφεύγετε την κύρτωση (καμπούρα).


2) Φροντίστε πίσω και γύρω από την οθόνη να μην υπάρχει τοίχος, αλλά να υπάρχει βάθος.

Δουλεύοντας αρκετή ώρα, να έχετε το νου σας να παίρνετε τα μάτια της απο πάνω της για λίγο και να εστιάζουν τα μάτια σας σε αυτό το βάθος (σε αντικείμενα μεγαλύτερης απόστασης)


3) Φροντίστε να αγοράσετε μια καλή οθόνη, με καλές προδιαγραφές και ποιοτική αποτύπωση. Επίσης, να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα Mhz.


4) Ρυθμίστε την φωτεινότητα της οθόνης να μην είναι δυνατή. Επίσης, φροντίστε να υπάρχει απαλός φωτισμός στον χώρο σας και να μην σας βαράει λάμπα στα μάτια. Τέλος, βάλτε την οθόνη σε σημείο, που σε συνδυασμό με το φωτισμό, να μην γυαλίζει.


5) Μην έχετε μεγάλη οθόνη πολύ κοντά σας. Φροντίστε να κρατάτε τη μέγιστη απόσταση, σε βαθμό όμως που να είναι ευδιάκριτα τα πάντα(γράμματα, κείμενα, κλπ), χωρίς δυσκολία.


6) Επισκευάστε ή αλλάξτε αμέσως την οθόνη σας αν την αισθάνεστε να τρεμοπαίζει. Το ίδιο αν, ενώ προσπαθήσατε να την ρυθμίσετε, μετά από κάποια ώρα σας κουράζει τα μάτια ή πονάει το κεφάλι σας.


7) Αν ξοδεύετε αρκετές ώρες στον υπολογιστή, όταν κάνετε διάλλειμα ή πείτε να "ξελαμπικάρετε" λιγάκι, μην στρωθείτε στην τηλεόραση ή πχ στο playstation (που έχει να κάνει πάλι με οθόνη)!

Επίσης, μην πάτε πάλι σε κάτι που θέλει καρέκλα.
Βγείτε μια βόλτα!

Τέλος, φροντίστε να κάνετε συχνά - πυκνά διαλλείματα.


8) Φροντίστε η καρέκλα σας να είναι αναπαυτική και να κάθεστε με τρόπο που να σας "κρατάει" όρθιο και να μην σας "σπρώχνει" σε στάση καμπούρας.


9) Αποφύγετε να φοράτε ακουστικά - ψείρες. Καλό είναι οτιδήποτε ακούτε, να το ακούτε απο ηχεία υπολογιστή. Τώρα σε περιπτώσεις που επιβάλλετε η ησυχία, τότε αναγκαστικά.


10) Αν δεν αθλήστε και η δουλειά σας είναι στον υπολογιστή, φροντίστε να βρείτε ένα άθλημα - σπορ με το οποίο να ασχολήστε συχνά. Επίσης να τρώτε υγιεινά και ιδιαίτερα να πίνετε γάλα καθημερινά.


11) Ο υπολογιστής έχει μια τάση να μας αποξενώνει. Προσέξτε το αυτό! Για να έχουμε την ψυχική μας ηρεμία και να είμαστε ψυχικά υγιείς, κρατήστε τις ισορροπίες!


12) Αν έχετε laptop, μην το βάζετε στα πόδια σας και το λειτουργείτε εκεί! Θα πρέπει να είναι μακριά από τα γεννητικά όργανα (του ανδρός), μιας και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κυκλώματά του, αυξάνουν την ανικανότητα στο σπέρμα!


Προσπαθήστε να τηρείτε τα παραπάνω και γενικά να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Το πρόβλημα πολλές φορές δεν παρουσιάζεται άμεσα για να πούμε ότι "α, φταίει αυτό, οπότε το κόβω και είμαι μια χαρά", αλλά συσσωρεύεται και εμφανίζεται μετά από χρόνια.


προβλήματα υγείας


Οπότε, φροντίστε να προσέχετε προληπτικά, πριν δημιουργηθούνπροβλήματα στην υγεία σας, εξαιτίας του υπολογιστή, και είναι αργά.

Γενικά, δεν χρειάζεται να προσέχουμε υπερβολικά, αλλά κάποια στοιχειώδη πράγματα όπως τα παραπάνω κολπάκια και συμβουλές, θα πρέπει να μην τα αγνοούμε...

Να θυμάστε: προσέχουμε για να έχουμε!
***********************************************************

Πως να προστατέψετε τον υπολογιστή σας να μην πάθει ζημιά

Δημοσιεύτηκε στις 06 - 10 - 2011
Άρεσε σε  18  αναγνώστες.

ζημιά υπολογιστήΔείτε εδώ κάποια ωραία μικρά κολπάκια και μέτρα πρόληψης, για να προστατεύετε τον υπολογιστή σας και να μην παθαίνει ζημιά σε βάθος χρόνου
Για να προστατέψετε τον υπολογιστή σας από προβλήματα και για να αποτρέψετε τυχόν ζημιά στον υπολογιστή και τα δεδομένα σας, απλά ακολουθήστε τα παρακάτω κολπάκια για καλή λειτουργία.


καλή λειτουργία υπολογιστή


Ας μπούμε λοιπόν στο ψητό!

1) Όταν κλείσετε τον υπολογιστή σας και θέλετε αμέσως να τον ξανανοίξετε, περιμέντε 5-10 δευτερόλεπτα αφού κλείσει και μετα ξανανοίξτε τον, μην τον ξανανοίξετε αμέσως!

2) Όταν χαλάει ο καιρός και αρχίζει να βροντάει, κλείστε τον υπολογιστή σας και βγάλτε τον από την πρίζα (μαζί και την οθόνη και τα υπόλοιπα περιφερειακά)

3) Φροντίστε ο υπολογιστής σας να μένει κρύος. Μην τον έχετε κοντά σε θερμαινόμενα σώματα και να του έχετε όσα ανεμιστηράκια χρειάζονται, ώστε να μην ζεσταίνονται πολύ τα διάφορα μέρη του.

4) Αποφύγετε το reset. Κάντε το μόνο σε έσχατη λύση. Επίσης, τερματίστε τον υπολογιστή σας κανονικά και σε καμία περίπτωση μην τον βγάζετε από την πρίζα αν δεν έχει κλείσει.

5) Ενώ βρίσκεται σε λειτουργία, μην αποσυνδέσετε κάποιον εσωτερικό δίσκο ή κάποια κάρτα εσωτερική (πχ PCI).

6) Κάντε τακτικά ανασυγκρότηση αν είναι απαραίτητο(για μηχανικούς δίσκους κι όχι για SSD).

7) Κάντε συχνά φορματ. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στα δύσκολα σημεία όπου κρέμασαν τα πάντα. Έτσι, δεν θα θυσιάζετε τα πολύτιμα δεδομένα σας.
Μια πολύ καλή λύση, είναι να κάνετε image(με πχ το Norton Ghost) ένα φρέσκο format, και να το κάνετε επαναφορά. (Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες ψάχνοντας στο internet)

8) Φροντίστε να κρατάτε σωστά backups, σε άλλον σκληρό δίσκο ή οπτικά μέσα. Κανείς σχεδόν δεν το κάνει και δεν μπορεί να καταλάβει την σοβαρότητα, αν δεν την πάθει! Φροντίστε πριν την πάθετε!
9) Κάντε ασφαλή κατάργηση των συσκευών σας πάντα. Αν δεν μπορεί να καταργηθεί, μην την αφαιρέσετε έτσι, κάντε επανεκκίνηση, ή κλείστε τον υπολογιστή σας και αφαιρέστε πχ το memory stick σας!

10) Μην καθαρίζετε με ΑΖΑΧ την οθόνη, χρησιμοποιήστε υγρά μαντηλάκια οθόνης, είναι αρκετά φθηνά και αγοράζετε μια ντουζίνα!

11) Μην είστε ανυπόμονοι: όταν κολλήσει το σύστημα και δεν ανταποκρίνεται, δώστε του λίγο χρόνο χωρίς να προσπαθήστε να ανοίξετε κάτι καινούριο. Έτσι, μπορεί πολλές φορές να επανέλθει, χωρίς να χρειαστεί να το κάνετε reset.

12) Μην έχετε μεγάλα ηχεία κοντά στην οθόνη ή στο κουτί του υπολογιστή σας.

13) Μην έχετε το κουτί σας κάτω κάτω. Φροντίστε να το βάλετε λίγο πάνω από το πάτωμα. Αυτό γιατί μαζεύει πολύ σκόνη (κι έτσι μπουκώνουν τα ανεμιστηράκια) και υπάρχει περίπτωση υπερθέρμανσης.

14) Αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, ψάξτε το στο internet, ρωτήστε φίλους και προσπαθήστε να το λύσετε. Πολύ βασικό όμως είναι να ξέρετε τι κάνετε, αλλιώς μπορεί να κάνετε τα πράγματα πολύ χειρότερα!
Αν πιστεύετε πως είναι κάτι που ίσως να μην μπορείτε να χειριστείτε, καλύτερα πηγαίντε το σε κάποιον τεχνικό, μην το ρισκάρετε!

κολπάκια υπολογιστώνΤηρώντας αυτά τα κολπάκια, θα αποφύγετε προβλήματα και πονοκεφάλους σε ανύποπτες στιγμές.

Βέβαια, στον κόσμο των υπολογιστών, τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, μακριά από μας!

Όμως, προσέχουμε, για να έχουμε και δεν μαθαίνουμε αφού την πάθουμε...
****************************************************************************

Γενικά κολπάκια για την καλή λειτουργία του υπολογιστή σας

Δημοσιεύτηκε στις 27 - 07 - 2010
Άρεσε σε  58  αναγνώστες.

λειτουργία υπολογιστήΔείτε εδώ κάποια μικρά κολπάκια γενικής φύσεως, που πρέπει να έχετε υπόψιν, για να λειτουργεί ο υπολογιστής σας ομαλά, χωρίς καθόλου προβλήματα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:


1) Αποφύγετε δονήσεις και κουνήματα - μετακινήσεις του υπολογιστή σας, ενώ είναι σε λειτουργία.


2) Προτού αλλάξτε κάποιο hardware, βεβαιωθείτε ότι κλείσατε τον υπολογιστή σας και ότι δεν είναι συνδεδεμένος στο ρεύμα.


3) Μην βάζετε υγρά (ποτά, αναψυκτικά, κλπ) κοντά στην κεντρική μονάδα: πάντα υπάρχει έτσι εύκολα κίνδυνος για τα ευκόλος εννοούμενα...


4) Φροντίστε να καθαρίζετε τις τρυπούλες της κεντρικής μονάδας, τους ανεμιστήρες και γενικά το εσωτερικό του από τη σκόνη!


σκόνη

Έτσι βοηθάτε να γίνεται σωστή ροή του αέρα και να ψύχονται όλα όπως πρέπει. Η σκόνη δυσκολεύει τα ανεμιστηράκια να γυρνάνε με πολλές στροφές, άρα ψύχουν και ανεπαρκώς(παράγουν έτσι και περισσότερο θόρυβο). Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, ξεκινάνε σιγά σιγά τα ανεξήγητα προβλήματα...


5) Να είστε σίγουροι πως όταν βάζετε πχ τις μνήμες, τις κουμπώσατε καλά! Αντίστοιχα και για τις κάρτες.

Επίσης σιγουρευτείτε πως εκεί που χρειάζεται κάποιο hardware βίδωμα, ότι το βιδώσατε καλά!


6) Χρησιμοποιείτε UPS (κατά προτίμηση Line Interactive), για να είστε σίγουροι πως σε αστάθειες του ρεύματος, δεν θα καεί κάτι.

Επίσης, έτσι προστατεύετε τα δεδομένα σας και την "υγεία" των σκληρών σας δίσκων, αν κοπεί το ρεύμα.


7) Νοιαστείτε, ακόμα και να μην ασχολήστε, έστω και λίγο για τον υπολογιστή σας. Φροντίστε να κάνετε τα βασικά που θα του εξασφαλίζουν μια ομαλή λειτουργία (ανασυγκρότηση, antivirus, κλπ).


προβλήματα hardware

Αλλιώς θα έχετε στο μέλλον προβλήματα και θα σας είναι σχεδόν άχρηστος.


8) Πάντα να έχετε κλειστό το κουτί της κεντρικής μονάδας. Αλλιώς, δεν κυκλοφορεί ο αέρας σωστά, μαζεύει σκόνη, είναι απροστάτευτο από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, κλπ.


9) Όταν αγοράσετε κάποια συσκευή ή οτιδήποτε για τον υπολογιστή σας, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, για να το συνδέσετε σωστά. Ρίξτε και μια ματιά στο εγχειρίδιο για το πως λειτουργεί.

Πολλές φορές δεν εκμεταλλευόμαστε περαιτέρω δυνατότητες της συσκευής που αγοράσαμε(δυνατότητες που μας είναι σχεδόν απαραίτητες), επειδή είμαστε αδιάφοροι.


10) Τα προβλήματα στο hardware μπορεί να οφείλονται:
- σε κάποια διένεξη με άλλη συσκευή (άρα δοκιμάζουμε άλλη θύρα)
- σε ασυμβατότητα (άρα προσέχουμε πολύ τη συμβατότητα πριν το αγοράσουμε)
- σε λάθος ρυθμίσεις (συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης)
- σε πεπαλαιωμένους drivers (κατεβάστε τον πιο καινούριο)
- σε χαλαρές συνδέσεις (προσέξτε να βάλετε τη συσκευή σφιχτά εκεί που κουμπώνει και βεβαιωθείτε ότι δεν χαλαρώνει η σύνδεση εύκολα)

Οπότε δώστε μεγάλη βαρύτητα σε αυτά!


Να ξέρετε πως ο υπολογιστής δεν είναι άιντε γιούρια, τον πήραμε, συνδέσαμε 5 καλώδια και όλα κομπλέ... Χρειάζεται φροντίδα, λίγο ψάξιμο και λίγη υπευθυνότητα.

Αν τον αφήσουμε θα μας αφήσει κι αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου