Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Σεξ στο Διαδίκτυο και εξάρτηση

  Η χρήση του διαδικτύου αποτελεί πια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Δεκάδες πληροφοριών, αλληλογραφία, αγαθά και τόσα άλλα διακινούνται και διεκπεραιώνονται μέσω ίντερνετ. Πράγματι το ίντερνετ έχει ‘εισχωρήσει’ σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, ακόμη όμως και σε μια πολύ προσωπική: τη σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η συνάντηση αυτή είναι πράγματι μοναδική! Η παρακολούθηση πορνό δεν απαιτεί πλέον καν τη μετακίνηση μέχρι το γειτονικό περίπτερο…Μπορεί κανείς να ‘συμμετέχει’ ανώνυμα σε σεξουαλικές δραστηριότητες της αρεσκείας του, με το άτομο που θα ‘επιλέξει’, όποτε ο ίδιος το επιθυμήσει, χωρίς καν να απομακρυνθεί ποτέ από το σπίτι του…
Ο συνδυασμός είναι μάλλον εκρηκτικός! Δύο ‘ισχυρές δυνάμεις’ συναντιούνται σε κοινό δρόμο: το διαδίκτυο που από μόνο του ασκεί γοητεία και καθηλωτική επίδραση σε κάθε χρήστη -σε συνδυασμό με τη συναισθηματική αποστασιοποίηση και την ‘ψευδαίσθηση’ κοινωνικής αλληλεπίδρασης που προσφέρει- και η σεξουαλική μας συμπεριφορά, αν μη τι άλλο το πιο ουσιαστικό και κινητήριο κομμάτι της ζωής μας. Η εμπειρία δεν μπορεί παρά να είναι έντονη και καθηλωτική! Οι ευκαιρίες, τα ερεθίσματα, οι επιλογές τόσα πολλά που κανείς δεν μπορεί εύκολα να αρνηθεί και να ελέγξει. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν εξάρτηση ακόμη και από την απλή χρήση του διαδικτύου, πόσο μάλλον τώρα!

Και, πράγματι, στο σημείο αυτό αρχίζουν να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα: σημαντικός αριθμός ατόμων δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τη σεξουαλική συμπεριφορά που αναπτύσσει στο διαδίκτυο και να σταματήσει! Δεν μπορεί να βάλει ένα όριο... Το cybersex, όπως κοινώς ονομάζεται, ‘ρουφά’ καθημερινά όλο και περισσότερες ώρες της ημέρας, όλο και περισσότερη ενέργεια, χρόνο από την εργασία, την οικογένεια, τις προσωπικές σχέσεις. Όπως συμβαίνει με τη χρήση άλλων ‘ουσιών’, π.χ. το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, η σεξουαλική συμπεριφορά που εκδηλώνεται στο διαδίκτυο μπορεί πλέον να μην ελέγχεται και να εξελίσσεται σε μια ψυχαναγκαστική ή εθιστική συμπεριφορά, ο έλεγχος της οποίας απαιτεί πλέον την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.



Η ιστορία του Π.

Ο Π. είναι 35 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Εργάζεται ως στέλεχος μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας και μας περιγράφει τη δική του εμπειρία…

‘Είναι 2.30 π.μ. και είμαι ακόμη εκεί... Εικόνες πορνό ‘ξεπηδούν’ διαρκώς στην οθόνη του υπολογιστή μου και εγώ δεν μπορώ να ξεκολλήσω… Νωρίτερα σήμερα το βράδυ, έβαλα για ύπνο τα δύο παιδιά μου και παρακολούθησα τηλεόραση με τη σύζυγό μου. Εκείνη σύντομα πήγε για ύπνο καθώς ήταν πολύ κουρασμένη από όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας. Ενώ κι εγώ αισθανόμουνα το ίδιο -κυρίως γιατί περνώ τις ώρες της νύχτας μπροστά στον υπολογιστή- της είπα και πάλι ότι δεν νιώθω κουρασμένος και ότι θα διαβάσω λίγο… Μόλις βεβαιώθηκα ότι είχε κοιμηθεί, σηκώθηκα και πήγα στον υπολογιστή. ‘Εντάξει’, είπα στον εαυτό μου, ‘σήμερα θα καθίσω μόνο για μία ώρα και μετά θα πάω για ύπνο. Εξάλλου, δεν πάει άλλο, λόγω έλλειψης ύπνου δεν μπορώ πια να συγκεντρωθώ και στη δουλειά μου…’.

Τακτοποίησα την καρέκλα μου και την οθόνη του υπολογιστή έτσι ώστε να μπορώ να αντιδράσω άμεσα αν ξαφνικά εμφανιστεί στην πόρτα η γυναίκα μου… Δεν θα ήθελα να με πιάσει ξανά όπως την άλλη φορά… Τότε, της εξήγησα πως ήταν τυχαίο και ότι δεν θα συνέβαινε άλλη φορά. Μάλιστα τότε, θεώρησα ότι ήταν μια ευκαιρία και για μένα και έσβησα όλες τις διευθύνσεις πορνογραφικών ιστοσελίδων από τον υπολογιστή…

Η υπόσχεση αυτή όμως δεν κράτησε για περισσότερο από μια εβδομάδα. Μετά άρχισα πάλι τα ίδια. Αρχικά μπορούσα να κάθομαι μόνο μία ώρα, τουλάχιστον για να κοιμάμαι κανονικά, σταδιακά όμως άρχισα και πάλι να χάνω την αίσθηση του χρόνου: περνούσαν τρεις ή τέσσερις ώρες και νόμιζα ότι είχε περάσει μόνο μια ώρα… Περίμενα κάθε βράδυ με τόση ανυπομονησία και προσμονή… Ένιωθα κάτι να με ‘ρουφάει’ στο διαδίκτυο αλλά δεν με ενδιέφερε… Μετά όμως ένιωθα πάντα ενοχές, ένιωθα απαίσια. Τα συναισθήματα αυτά χειροτέρευαν όσο περνούσε ο καιρός και τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορώ να σταματήσω!’.

Σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία; Ο Π. δεν είναι βέβαια ο μόνος που νιώθει ‘εγκλωβισμένος’ στη σεξουαλική συμπεριφορά που εκδηλώνει στο διαδίκτυο. Και πολλοί άλλοι, σημαντικός αριθμός αντρών και γυναικών, νιώθουν μια παρόμοια εμπλοκή την οποία και δεν μπορούν να διαχειριστούν. Από τα 322 εκατομμύρια ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, τα 40 εκατομμύρια παραδέχονται ότι επισκέπτονται σε τακτική βάση ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού. Ο αριθμός αυτών των ιστοσελίδων μπορεί να ανέρχεται και στα 4,2 εκατομμύρια διακινώντας ετησίως περί τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Πολλοί άνθρωποι σαν τον Π. παλεύουν καθημερινά με μια πληθώρα δύσκολων συναισθημάτων μην μπορώντας τελικά να ελέγξουν τη σεξουαλική συμπεριφορά που εκδηλώνουν στο διαδίκτυο. Νιώθουν πολλές ενοχές για να μπορέσουν να αναζητήσουν βοήθεια…
Ίσως κι εσείς έχετε νιώσει έτσι, ή δεν είστε ακόμη σίγουρος/ η, ή, μπορεί και να δυσκολεύεστε να το παραδεχτείτε… Μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια μια σειρά κριτηρίων βάσει των οποίων θα μπορούσατε να αξιολογήσετε τη δική σας συμπεριφορά στο διαδίκτυο:

Έντονη ενασχόληση/εμμονή

Δεν σκέφτεσαι απλά το σεξ στο διαδίκτυο. Ουσιαστικά δεν μπορείς να μην το σκέφτεσαι. Οι σκέψεις σε ακολουθούν παντού. Σκέφτεσαι διαρκώς πώς θα οργανώσεις το χρόνο σου και το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να ‘χωθείς’ και πάλι στο διαδίκτυο. Σκέφτεσαι τις εμπειρίες που έχεις ζήσει αλλά και μελλοντικές που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις. Πιάνεις τον εαυτό σου ακόμη και να ονειρεύεται αυτές τις εμπειρίες. Συνειδητά ή ασυνείδητα είσαι πάντα εκεί, στο διαδίκτυο, σε έναν άλλο κόσμο…
Ασχολείσαι όλο και περισσότερες ώρες…

Είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι αυτή τη φορά θα ήταν μόνο για μια ώρα αλλά, τώρα, κοιτάς το ρολόι σου και έχουν περάσει 3 ώρες. Δεν συνειδητοποιείς πώς πέρασε η ώρα… Ξεκίνησες να κάνεις χρήση μία ή δύο φορές την εβδομάδα και τώρα αυτό συμβαίνει καθημερινά και μάλιστα περισσότερες από μία φορά την ημέρα. Όπως συμβαίνει και με άλλες μορφές εξάρτησης: αναπτύσσεις ‘ανοχή’! Ξεκινάς με μια ‘μικρή δόση’ και σταδιακά έχεις την ανάγκη όλο και υψηλότερης προκειμένου να νιώσεις την ίδια ευφορία…
Έχεις προσπαθήσεις να ελέγξεις τη συμπεριφορά σου ή να σταματήσεις, χωρίς επιτυχία

Ενώ κάποια στιγμή συνειδητοποίησες ότι αφιερώνεις πολύ χρόνο και προσπάθησες με πολλούς τρόπους να ελέγξεις τη συμπεριφορά σου, η χρήση του διαδικτύου σε ‘τραβούσε’ στους δικούς της ρυθμούς. Πάντα ένιωθες ότι το χρειάζεσαι, ότι χρειάζεσαι περισσότερο…

Νιώθεις ανησυχία και εκνευρισμό όταν προσπαθείς να ελέγξεις τον εαυτό σου

Μπορεί να μην το έχεις προσέξει, αλλά το έχουν παρατηρήσει οι άλλοι γύρω σου: η συμπεριφορά σου αλλάζει όταν προσπαθείς ‘να το κόψεις’. Όπως εκείνοι που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο, τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες…

Προσπαθείς να ξεφύγεις από τα προβλήματά σου και να νιώσεις ανακούφιση από αισθήματα άγχους, ενοχής, κατάθλιψης
Όλοι αντιμετωπίζουμε δύσκολα συναισθήματα σε διάφορες περιόδους της ζωής μας. Το άτομο όμως που έχει αναπτύξει εξάρτηση από τη σεξουαλική συμπεριφορά που εκδηλώνει στο διαδίκτυο θα καταφύγει σε αυτό στις δύσκολες στιγμές για να νιώσει καλύτερα και να εκτονώσει το άγχος που βιώνει.

Αναζητάς πιο έντονες εμπειρίες και εμπλέκεις τον εαυτό σου σε ‘επικίνδυνες’ συμπεριφορές

Οι προσδοκίες σου αλλάζουν! Ξεκίνησες από απλή περιέργεια και τώρα δεν διατηρείς καν την ανωνυμία σου. Κανονίζεις συναντήσεις με τα άτομα που γνωρίζεις, κλείνεις ραντεβού για σεξ σε ξενοδοχεία κοκ…

Λες ψέματα προκειμένου να αποκρύψεις τη σεξουαλική συμπεριφορά που εκδηλώνεις στο διαδίκτυο

Είναι φυσικό να θέλεις να διατηρείς ‘μυστική’ την προσωπική σου ζωή, εδώ όμως γίνεται λόγος για συστηματικά ψέματα και δικαιολογίες στην οικογένεια, σε φίλους ή ειδικούς προκειμένου να μην φανερωθεί το μέγεθος της ψυχολογικής εξάρτησης.
Εμπλέκεσαι σε παράνομες δραστηριότητες
Συγκεκριμένες πράξεις σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου θεωρούνται παράνομες, όπως για παράδειγμα, η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας κοκ. Καθώς οι ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή περνούν ανεξέλεγκτα, περνάς κι εσύ χωρίς να το συνειδητοποιείς πολλές φορές σε πράξεις που μπορεί να παραβιάζουν το νόμο.

Απώλειες

Έχει διαλυθεί μια σημαντική προσωπική σχέση, η οικογένειά σου, έχεις χάσει την εργασία σου, την καριέρα που είχες χτίσει με πολύ κόπο εξαιτίας της συμπεριφοράς που εκδηλώνεις στο διαδίκτυο και των αμέτρητων ωρών που σπαταλάς εκεί. Οι επιπτώσεις είναι πολλές κυρίως όταν νιώθεις ότι δεν ελέγχεις τη ροή των καταστάσεων…

Οικονομικές επιπτώσεις

Πολλές ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού λειτουργούν με μηνιαία χρέωση και έτσι εύκολα χάνεται ο έλεγχος των οικονομικών εξόδων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξαφνικά ‘ανακαλύπτουν’ τα τεράστια ποσά που έχουν χρεωθεί χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει.

Διατηρείς την ψευδαίσθηση ότι πραγματικά κάνεις σεξ!

Όπως συμβαίνει και με εκείνους που θεωρούν ότι έχουν ‘φίλους’ και αλληλεπιδρούν κοινωνικά στο facebook κοκ., έτσι κι εσύ πιστεύεις ότι πραγματικά είσαι σεξουαλικά ενεργός! Η ουσία είναι ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!
Μπορεί το διαδίκτυο να έχει αυξήσει τις δυνατότητες επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, δεν παύει όμως να αποτελεί ουσιαστικά μια κατάσταση ‘εικονικής πραγματικότητας’, μια κατάσταση που παρέχει μια απόσταση ασφαλείας από όλα: από τα συναισθήματά μας, τους άλλους, την πραγματικότητα κοκ... Είναι σημαντικό να αναρωτηθεί κανείς γιατί αναζητά τη σεξουαλική εκτόνωση σε καταστάσεις στις οποίες ουσιαστικά αποφεύγει την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους στην πραγματικότητα… Γιατί νιώθει πιο απελευθερωμένος στο διαδίκτυο και όχι σε μια πραγματική σχέση… Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές ίσως τον βοηθήσουν να κατανοήσει τι ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζει σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά που εκδηλώνει στο διαδίκτυο και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να κινηθεί προκειμένου να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια.





Πηγές: -Patrick Carnes, David L. Delmonico, Elizabeth Griffin, Joseph M. Moriarity: Ιn the Shadows of the Net. Breaking Free of Compulsive Online Sexual Behavior, sec. ed. Hazelden, Minnesota, 2007. -Patrick Carnes: Contrary to Love:Helping the Sexual Addict. Hazelden, Minnesota, 1989. -Cooper, Al., & L. Sportolari: ‘Romance in Cyberspace: Understanding Online Attraction’. Journal of Sex Education and Therapy 22, no.I, 1997:7-14.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου