Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Πρώτο θέμα η κρίση στην Ελλάδα και οι φόβοι ντόμινο στην ΕΕ



Πρώτο θέμα ήταν και πάλι την Τετάρτη η Ελλάδα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για το επείγον του θέματος.



Στα δημοσιεύματα των εφημερίδων είναι έκδηλη πλέον η αγωνία, ότι η Ελληνική κρίση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των Γερμανικών εφημερίδων, αμέσως μετά την υποβάθμιση της χώρας μας.
Στο πρωτοσέλιδο της η Bild αναφέρει: «Φόβος για τα χρήματά μας». Η εφημερίδα Die Welt αναφέρει τα υπέρ και τα κατά της επιστροφής της Ελλάδας στην δραχμή ή της παραμονής στο ευρώ. Το Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV MONDE υποστηρίζει ότι είναι ύποπτος ο ρόλος των πιστοληπτικών οργανισμών και φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομικού αναλυτή Μαρκ Φιορεντίνο, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι πιστοληπτικοί οργανισμοί είναι σαν πυροσβέστες-πυρομανείς. Φθάνουν λίγο πριν την έκρηξη και ρίχνουν και άλλο "λάδι στη φωτιά"». Για ντόμινο φοβούνται οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές και ανταποκριτές. Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο FRANCE24 ο οικονομικός αναλυτής Ρόμπερτ Χάλβερ δήλωσε ότι «ίσως υπάρξει το φαινόμενο του ντόμινο. Μετά την Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα».
Η κρίση στην Ελλάδα επηρεάζει τις αγορές, σχολιάζει το Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ενώ ο ανταποκριτής του στην Αθήνα Μάλκολμ Μπράμπαντ περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι «βεβαίως επικρατεί αίσθημα εθνικής ταπείνωσης». Το Γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει απ’ την πλευρά του ότι «οι Έλληνες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη σημερινή τους δεινή κατάσταση. Όμως φταίει και η Γερμανική κυβέρνηση, με την διστακτικότητά της στο να προσφέρει βοήθεια». Ο ανταποκριτής του Βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου SKY News στην Αθήνα μεταδίδει, ότι «οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά αναρωτιούνται, γιατί πρέπει να πληρώσουν "τα σπασμένα" οι φτωχοί.

Ρεπορτάζ της Γερμανικής τηλεόρασης τέλος παρουσιάζει τους Έλληνες ιδιοκτήτες ψητοπωλείου στο Βερολίνο, που διπλασίασαν τις τιμές τους, για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal σχολιάζει, ότι οι προσπάθειες κατάρτισης ενός σχεδίου στήριξης δεν έχουν φέρει σταθερότητα στην αγορά.
Ρεπορτάζ: Π. Γκάτζιας
Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου