Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τέλος στα «επώνυμα» τσιγάρα σκέφτεται να βάλει η Αυστραλία


Τα πακέτα των τσιγάρων στην Αυστραλία είναι ήδη γεμάτα ανατριχιαστικές προειδοποιήσεις


Σίδνεϊ
Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα του κόσμου που απαγορεύει τα λογότυπα και τις μάρκες στα πακέτα των τσιγάρων, ένα δραστικό σχέδιο που προκαλεί την οργή των καπνοβιομηχανιών.


Σύμφωνα με τη νομοθετική πρόταση, από το 2012 τα τσιγάρα θα πωλούνται σε απλές, τυποποιημένες συσκευασίες, στις οποίες θα υπάρχουν μεγάλες προειδοποιήσεις και ανατριχιαστικές εικόνες για τους κινδύνους του καπνίσματος, ενώ η μάρκα θα αναγράφεται μόνο στα ψιλά γράμματα.


Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Εν μέσω κρίσης διασκεδάζουν και καθημερινές στα μπουζούκια



Βρισκόμαστε στα μέσα μίας πολύ κρίσιμης εβδομάδας, στην οποία αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, για τα νέα σκληρά μέτρα που περιμένουν τους Έλληνες πολίτες, ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Πρώτο θέμα η κρίση στην Ελλάδα και οι φόβοι ντόμινο στην ΕΕ



Πρώτο θέμα ήταν και πάλι την Τετάρτη η Ελλάδα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για το επείγον του θέματος.


Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Πρωτοφανής διάρρηξη σε αποθήκη επίπλων στην Θεσσαλονίκη


Μία απίστευτη διάρρηξη αποκαλύφθηκε την Δευτέρα στην Θεσσαλονίκη, καθώς τουλάχιστον οκτώ δράστες σύμφωνα με την Αστυνομία εισέβαλαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με δύο φορτηγά σε αποθήκη επίπλων στο 17ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Αθηνών και εντελώς ανενόχλητοι, φόρτωναν επί 4 ώρες το εμπόρευμα συνολικής αξίας 150.000 ευρώ. Οι δράστες σήκωσαν ντουλάπες και βιβλιοθήκες, αποσυναρμολόγησαν κρεβάτια και καναπέδες, ξήλωσαν μέχρι και τα διαχωριστικά της αποθήκης, για να πάρουν τα έπιπλα.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ναυτεργάτες εμπόδισαν την επιβίβαση τουριστών σε κρουαζιερόπλοιο

Το κρουαζιερόπλοιο Zenith στο λιμάνι του Πειραιά


Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά τη Δευτέρα λόγω απεργίας της ΠΝΟ (26/4/2010)

Αθήνα
Σε ξενοδοχεία μεταφέρθηκαν 970 επιβάτες του υπό σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοιου Ζenith που επρόκειτο να αποπλεύσει στις 9:00 το βράδυ από τον Πειραιά για την Κροατία. Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) κατά της άρσης του καμποτάζ, ναυτεργάτες εμπόδισαν την επιβίβαση των τουριστών
Το κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε το πρωί στην Ακτή Ξαβερίου, όπου και αποβίβασε τους επιβάτες του. Συγκεντρωμένοι, μέλη κυρίως του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στην πύλη πριν το πλοίο επιβιβάσει τους επιβάτες της νέας του κρουαζιέρας και εμπόδισαν τα πούλμαν με τους τουρίστες.
Με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, οι αλλοδαποί τουρίστες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία. Το πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί της Τρίτης, οπότε λήγει η 24ωρη απεργία της ΠΝΟ.
Το κρουαζιερόπλοιο Ζenith πραγματοποιεί εδώ και έναν περίπου μήνα κρουαζιέρες στη Μεσόγειο με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά, κάτι που λόγω του ευρωπαϊκού νηολογίου που φέρει, έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί.

Newsroom ΔΟΛ



Ωκεάνιο ρεύμα από την Ανταρκτική αντιστοιχεί σε 100 Αμαζόνιους

Υποβρύχια λεωφόρος

Οι κλιματικές συνθήκες στην Ανταρκτική επηρεάζουν όλο τον πλανήτη
Λονδίνο
Αυστραλοί και Ιάπωνες ωκεανογράφοι κατάφεραν για πρώτη φορά να μετρήσουν την ταχύτητα ενός ρεύματος που κινείται στο βυθό από την Ανταρκτική μέχρι το νότιο Ινδικό Ωκεανό. Εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι μεταφέρει 12-30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο, ροή 40 έως 100 φορές μεγαλύτερη από του Αμαζόνιου.
Το υποβρύχιο ποτάμι αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου ρευμάτων που λειτουργούν σαν ιμάντες μεταφοράς θερμότητας, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλη την υδρόγειο. Οποιαδήποτε διακοπή ή διαταραχή στα ρεύματα αυτά θα επηρέαζε άμεσα το παγκόσμιο κλίμα.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε μπαράζ εκρήξεων στην Μπανγκόκ

Μπανγκόκ


Σε θέσεις μάχης οι κόκκινοι διαδηλωτές
και ο στρατός στη Ταϊλάνδη (22/4/2010)

Πέντε εκρήξεις από την εκτόξευση χειροβομβίδων σημειώθηκαν την Πέμπτη στο επιχειρηματικό κέντρο της Μπανγκόκ, κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με τα «κόκκινα πουκάμισα». Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 75 τραυματίες είναι ο απολογισμός. Τους διαδηλωτές κατηγορεί για τις εκρήξεις η κυβέρνηση


Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε περιοχή όπου η παρουσία του στρατού είναι έντονη και βρίσκονται ξενοδοχεία, τράπεζες και πολυώροφα κτίρια γραφείων.
Η κατάσταση στην Μπανγκόκ είναι έκρυθμη εδώ και εβδομάδες με χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να έχουν κατασκηνώσει σε σημεία της πρωτεύουσας απαιτώντας τη διενέργεια εκλογών.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

                        ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Παλαιότατος ήταν ο πόθος του ανθρώπου να κατακτήσει τον αέρα, αφού κατέκτησε τη στεριά και τη θάλασσα. Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου μαρτύρει το πόσο μεγάλος ήταν ο πόθος του ανθρώπου να πετάξει. Πέρασαν πολλοί αιώνες από τότε, χωρίς το όνειρο αυτό των ανθρώπων να πραγματοποιθεί. Η επιστήμη των δύο τελευταίων αιώνων, μας χάρισε και το αεροπλάνο. Είναι πολύ απλός ο φυσικός νόμος, πού πάνω σ' αυτόν στηρίζεται η κατασκεύη του αεροπλάνου.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Χάος στις πτήσεις στην Ευρώπη εξαιτίας ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία


Καθηλωμένα τα αεροπλάνα σε χώρες της Ευρώπης, λόγω ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία (15/4/2010)


Διακόπηκαν οι πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Καθηλωμένα τα αεροπλάνα σε Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Πολωνία.


Το «μπλακ-άουτ» στις αεροπορικές μετακινήσεις μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες, σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, το οποίο εισηγήθηκε την απαγόρευση της πρόσβασης σε εναέριους χώρους πολλών χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης εξαιτίας της σκόνης από την Ισλανδία.


Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το «Σαρλ ντε Γκολ» και το Ορλί, θα παραμείνουν κλειστά από τις 24:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ αναμένεται να κλείσουν και πολλά άλλα γαλλικά αεροδρόμια. Η Air France ακύρωσε την Πέμπτη εκατοντάδες πτήσεις από τις 1.700 που εκτελούνται κατά μέσο όρο την ημέρα, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις της εταιρείας από και προς το Παρίσι και για το πρωί της Παρασκευής.


Η εναέρια κυκλοφορία διαταράχθηκε σοβαρά στην Γερμανία. Περίπου 140 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο της χώρας και το τρίτο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διαχείρισης του αερολιμένα, Fraport. Πρόκειται για πάνω από το 10% της ημερήσιας κυκλοφορίας.


Στην ακύρωση 635 πτήσεων λόγω του κλεισίματος διαφόρων ευρωπαϊκών αεροδρομίων προχώρησε και η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ο Τζέρι Λι Λιούις στο θέατρο του Λυκαβηττού στις 23 Ιουλίου

Αθήνα
Ένας από τους κορυφαίους μουσικούς του rock ‘n’ roll, ο Τζέρι Λη Λιούις, έρχεται για μία μοναδική συναυλία στις 23 Ιουλίου στο θέατρο του Λυκαβηττού.

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλης περιοδείας που έχει ήδη ξεκινήσει. Μαζί του θα εμφανιστούν η Λίντα Γκέιλ Λιούις (αδελφή του) με τους Some Like it Hot και οι Memphis Beats.

Ο Τζέρι Λι Λιούις είχε εμφανιστεί ξανά την Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Το rock 'n' roll αποτελεί τον πρόγονο της ροκ μουσικής και γεννήθηκε στις ΗΠΑ την δεκαετία του '40. Ωστόσο, η μεγάλη έκρηξη αυτής της μουσικής έγινε το 1955 με το σάουντρακ της ταινίας Η Ζούγκλα Του Μαυροπίνακα και το διάσημο «Rock around the clock».

Ανάμεσα στις προσωπικότητες και τους θρύλους που το δημιούργησαν είναι οι Έλβις Πρίσλεϊ, Τσακ Μπέρι, Λίτλ Ρίτσαρντ, Μπιλ Χάλεϊ και ο Τζέρι Λι Λιούις.

Η καριέρα του ξεκίνησε στο Μέμφις, με την ηχογράφηση στην Sun Records το 1956. Η πρώτη επιτυχία ήταν το σίνγκλ «Crazy Arms» το 1956 και το «Whole Lotta Shakin' Goin' On» το 1957 έγινε η σημαία του τραγουδιστή.

Ακολούθησαν τα τραγούδια «Great Balls Of Fire», «Mean Woman Blues», «Breathless», «High School Confidential» που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους της rock ‘n’ roll.

Η καριέρα του σχεδόν γκρεμίζεται από το σκάνδαλο που σκάει σαν βόμβα τον Μάιο του 1958 κι ενώ βρίσκεται σε περιοδεία στην Αγγλία και τη Σκοτία. Η είδηση του γάμου του με την κόρη του πρώτου του ξάδερφου δημιουργεί οργή στα ΜΜΕ της Αγγλίας που τον καταδικάζουν και τον αναγκάζουν σε διακοπή της περιοδείας και την άμεση επιστροφή του στην πατρίδα, όπου και εκεί τον περιμένει παρόμοια υποδοχή.

Τα τραγούδια του για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαφανίστηκαν από τον αέρα των ραδιοφώνων.

Το 1960 κι ενώ το σκάνδαλο είχε σιγά-σιγά ξεχαστεί, ο Τζέρι Λι Λιούις αποκτά ξανά μεγάλη δημοτικότητα στο ευρωπαϊκό κοινό και ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία.

Η γενική είσοδος κοστίζει 55 ευρώ, ενώ για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων η τιμή θα είναι 35 ευρώ. Η προπώληση θα ξεκινήσει στις 26 Απριλίου.

Newsroom ΔΟΛ

Ένα βήμα πίσω κάνει το Μεξικό από το ουράνιο, πλουτώνιο θα εξουδετερώσει η Ρωσία

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέι Λαβρόφ, υπέγραψαν το πρωτόκολλο για την εξουδετέρωση πλουτωνίου

Ουάσινγκτον

Με ουράνιο εμπλουτισμένο σε χαμηλά επίπεδα θα λειτουργεί πλέον ο ερευνητικός αντιδραστήρας του Μεξικό, ενώ η Ρωσία συμφώνησε την Τρίτη να διαθέσει 2,5 δισ. δολάρια για να εξουδετερώσει μέρος του οπλοστασίου της με εμπλουτισμένο πλουτώνιο στη σύνοδο κορυφής για τα πυρηνικά στην Ουάσιγκτον.

Στη σύνοδο, ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τη μετατροπή του αντιδραστήρα του Μεξικό σε μονάδα που θα λειτουργεί με ουράνιο εμπλουτισμένο σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό, επισημαίνει ο Λευκός Οίκος, θα επιτρέψει στο Μεξικό να εξουδετερώσει τα πυρηνικά καύσιμα που διαθέτει εμπλουτισμένα σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, στα πλαίσια της Συνόδου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε από την Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα θα διαθέσει 2,5 δισ. δολάρια για να εξουδετερώσει 34 μετρικούς τόνους ουρανίου για χρήση σε όπλα. Όπως ανακοίνωσε πριν την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλου, οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν στην εξουδετέρωση με 400 εκατ. δολάρια.

«Ο κίνδυνος έρχεται πια από τη διεθνή τρομοκρατία»

Δύο δεκαετίες μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, «η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι ο κίνδυνος για πυρηνικές επιθέσεις έχει αυξηθεί» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας ότι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ-Κάιντα «δεν θα διστάσουν» να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, εάν τυχόν βρεθούν στα χέρια τους.

«Σήμερα λοιπόν είναι η ευκαιρία όχι απλώς να μιλήσουμε, αλλά να δράσουμε» δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα στους εκπροσώπους 47 κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο, καλώντας τους να υπογράψουν το σχετικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Reuters αναφέρει πως το ανακοινωθέν ζητά αυστηροποίηση του πλαισίου για τον έλεγχο των πυρηνικών καυσίμων (εμπλουτισμένο ουράνιο και πλουτώνιο), απαραίτητα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, και την αντιμετώπιση του «πυρηνικού λαθρεμπορίου».

Τέτοιες κινήσεις πάντως, επισημαίνει η σύνοδος, στοχεύουν στο να αποτρέψουν «μη κρατικούς παράγοντες» να προμηθευτούν πυρηνικά και όχι να περιορίσουν τα δικαιώματα των κρατών να αναπτύσσουν προγράμματα πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς» -«νεύμα» σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες που θέλουν να αναπτύξουν πυρηνικά προγράμματα για παραγωγή ενέργειας.

Παράλληλα, σαράντα εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κρατών υπέγραψαν την Τρίτη κοινή δήλωση στο Λονδίνο υπογραμμίζοντας την ενίσχυση του κινδύνου από τα πυρηνικά, ζητώντας συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπισή του. Η ανακοίνωση έγινε με στόχο να συμπέσει με τη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον.

Απούσα η Τεχεράνη, στη Νότιο Κορέα η επόμενη Σύνοδος

«Λαμπεροί» απόντες από τη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες συνόδους που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ μετά το 1945, ήταν το Ιράν και η Βόρειος Κορέα.

Καμία από τις δύο χώρες, τα πυρηνικά προγράμματα των οποίων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας, δεν προσκλήθηκαν στη Σύνοδο. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει δική της σύνοδο για τα πυρηνικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην οποία θα συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών από 15 χώρες.

Την Τρίτη, ο Μπαράκ Ομπάμα γνωστοποίησε επίσης ότι η επόμενη Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια θα διοργανωθεί από τη Νότιο Κορέα το 2012. «Αυτό δείχνει τη σημασία της Νοτίου Κορέας
τόσο στην περιοχή όσο και διεθνώς» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Συγγενής από το Γιοχάνεσμπουργκ

Νέο είδος αυστραλοπίθηκου,
νέο κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης
            Σκελετοί σχεδόν 2 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκαν κοντά στο Γιοχάνσεμπουργκ διαπιστώθηκε ότι ανήκουν σε ένα άγνωστο ως σήμερα είδος αυστραλοπίθηκου που είχε αρχίσει να βαδίζει στα δύο πόδια. Παραμένει πάντως ασαφές αν πρόκειται για πρόγονο του σύγχρονου ανθρώπου, ή απλώς για έναν ακόμα χαμένο ξάδελφο.

Οι Νοτιοαφρικανοί ερευνητές που παρουσιάζουν την ανακάλυψη στο περιοδικό Science βάπτισαν το νέο είδος Australopithecus sebida, δηλαδή «νότιος πίθηκος της νερομάνας».

Τα απολιθωμένα οστά χρονολογήθηκαν στα 1,78 έως 1,95 εκατομμύρια χρόνια, είναι δηλαδή γύρω στο ένα εκατομμύριο χρόνια νεώτερα από τη «Λούσι», το διάσημο εκπρόσωπο του είδους Australopithecus afarensis.

H ανάλυση των ανατομικών χαρακτηριστικών έδειξε ότι το νέο είδος περπατούσε ή ακόμα και έτρεχε στα δύο πόδια, παρουσίαζε όμως και χαρακτηριστικά των πιθήκων, όπως αναλογικά μεγαλύτερους βραχίονες και μικρά αλλά ισχυρά χέρια. Για το λόγο αυτό τα ευρήματα κατατάχθηκαν στο γένος Afarensis των ανθρωπίδων και όχι στο νεώτερο γένος Homo.

«Τα απολιθώματα αυτά μας προσφέρουν μια ασυνήθιστη ματιά [...] σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι ανθρωπίδες μετέβησαν οριστικά από τη ζωή στα δέντρα στην εδαφόβια ζωή» σχολίασε ο Δρ Λι Μπέργκερ, επικεφαλής της ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Ουιτουότερσραντ στη Νότιο Αφρική.

«Ο Australopithecus sebida φαίνεται να παρουσιάζει ένα μωσαϊκό χαρακτηριστικών που δείχνουν ένα ζώο το οποίο αισθανόταν άνετα και στους δύο κόσμους [των δέντρων και του εδάφους]» επισήμανε ο ερευνητής.

Οι δύο σκελετοί βρέθηκαν περίπου 45 χλμ από την πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής και ήταν θαμμένοι μέσα σε μια σπηλιά που γέμισε λάσπη έπειτα από μια προϊστορική πλημμύρα πλημμύρα.

Ο ένας από τους αυστραλοπίθηκους ήταν θηλυκός ηλικίας 20 με 30 ετών, ενώ ο δεύτερος ήταν αγόρι 8 ή εννέα ετών. Και οι δύο είχαν ανάστημα 1,27 μέτρα και βάρος γύρω στα 30 κιλά.

Προς το παρόν είναι αδύνατο για τους επιστήμονες να εξακριβώσουν αν ο Α.sebida είναι άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, ή αν απλώς ανήκε σε κάποιο συγγενικό αλλά διαφορετικό εξελικτικό παρακλάδι.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι παλαιοανθρωπολόγοι έτειναν να πιστέψουν ότι η εξέλιξη του ανθρώπου ακολούθησε μια γραμμική, ομαλή πορεία με τελικό στάδιο την εμφάνιση του Homo sapiens.

Νεώτερα στοιχεία δείχνουν όμως ότι το γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου είχε πολλά και ποικίλα παρακλάδια, πολλά από τα οποία παραμένουν άγνωστα ακόμα και σήμερα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Προς 24ωρη γενική απεργία οδεύουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μέσα στο δεκαήμερο 20-30 Απριλίου

Νέο απεργιακό κύκλο ανοίγουν τα συνδικάτα, με αιχμή του δόρατος τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και τις σαρωτικές αλλαγές που επέρχονται στο Ασφαλιστικό.

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και αποφάσισε τη κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων για την προστασία των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η ΕΕ εισηγείται στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, που συνέρχεται την Παρασκευή 9 Απριλίου, τη συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εναλλασσόμενες αγωνιστικές μορφές (συλλαλητήρια κ.ά.) και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η απεργιακή κινητοποίηση τοποθετείται μέσα στο διάστημα 20 με 30 Απριλίου και σε συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή την ΓΣΕΕ. Την Παρασκετυή, 9 Απριλίου, συγκαλείται η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα διοίκηση που προέκυψε από το 34ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι επωμίζονται με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την αύξηση των έμμεσων φόρων, τη μείωση των πόρων για κοινωνική πολιτική, μονομερώς και άδικα το κόστος της κρίσης που το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο γέννησε και κερδοσκοπεί στην εξέλιξή της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ υφαίνουν την αναπαραγωγή ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος που εξασφαλίζει τα προνόμια των λίγων σε βάρος της ζωής, του βιοτικού επιπέδου των πολλών, των λαϊκών, των χαμηλών και μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Η κυβερνητική πολιτική εγκλωβίστηκε στο μονόδρομο αυτό και με τις διαρροές για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, τα νέα σχέδια αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων που επικρέμονται, συνεχίζει να σκορπά την ανασφάλεια και αβεβαιότητα» τονίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, απαιτείται η συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου για την απόκρουση νέων αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων, την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, την προστασία των θέσεων εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τη ματαίωση απολύσεων.

Newsroom ΔΟΛ